5 Mart 2020 Perşembe

Hayalî’nin Hayali – Nilüfer Belediyesi Kent Tiyatrosu


Şehir tiyatrolarının programında konuk oyun olarak gördüğüm Yangınlar’a, daha önce İstanbul Tiyatro Festivali’nde sahnelenmiş olması ve yönetmeninin de Murat Daltaban olması itibariyle hemen bilet edindim. Oyuna bir iki gün kala, oyuncu rahatsızlığı sebebiyle iptal edildiği, yerine Nilüfer Belediyesi Kent Tiyatrosu'nun diğer bir oyununun sergileneceği bilgisi geldi. Böylece hızlı davranıp biletleri hemen “Hayali’nin Hayali” olarak 1. sıradan değiştirdim. Oyunun kurgusu ve konusu çok iyiydi. Bir gölge oyunu ustasının, Karagöz Hacivat gibi birbiriyle uğraşan, ama birbiri olmadan da yapamayan, iki topluluğun, yani Türkler ve Yunanlar'ın çekişmelerini bir kukla oyununda anlatmasını izliyoruz. Sahnedeki müzisyenlerin canlı müzikleriyle başlayan oyun, kukla ustasının karakterleri tanıtmasıyla ilerliyor. Bu iki topluluk mübadele yıllarında yurtlarından sürülüyorlar, ancak gidecekleri yere varamadan, düştükleri ıssız bir adayı paylaşmak durumunda kalıyorlar. Birbirine pek çok açıdan benzeyen bu iki topluluk, adayı nasıl paylaşacaklarından başlayıp, karşılıklı kemikleşmiş ön yargılarının etkisinde didişiyorlar.


Oyun eğlenceli başladı, ancak bir süre sonra ortaya çıktığını hissettiğim bir tempo sorunu, oyunun 3 saate yakın süresiyle birleşince beni kaybetti. Buna bir önceki gece canımın çok sıkkın olmasının uykumu kaçırmış ve sabaha karşı sadece 2 saat uyuyabilmiş olmamın da çok etkisi var, belki de oyuna haksızlık ediyorumdur. Oyun bir hayli uzun olunca, özellikle ikinci yarıda kafam sürekli önüme düştü. Bir de salonun aşırı soğuk olması eklenince, oldukça acı çektiğimi not düşmeliyim. Oyuncular çok iyiydi, dekor ve kostümler başarılıydı, ama oyun hakkında sağlıklı bir yargıya varamayacak kadar yorgundum. Ertelenen Yangınlar oyunu için ise yeni tarihler belirlendi, hatta o tarih, ben bu notu düşene kadar da geldi, dün gece uykuma dikkat ettim, oyundan önce de kahveyi ihmal etmeyeceğim, ve bu akşam oyunun keyfini çıkarmaya gayret edeceğim.


Yazan : Burçak Çöllü

Yöneten : Yiğit Sertdemir

Oyuncular : Adem Mülazim, Ayşe Gülerman, Barış Ayas, Batuhan Pamukçu, Gökhan Kum, İbrahim Ersoylu, Melisa İclâl Yamanarda, Mert Tiryaki, Mesut Özsoy, Oğulcan Arman Uslu, Oğuzhan Ayaz, Pınar Hande Ağaoğlu, Zeynep Çelik Küreş

Hiç yorum yok: