10 Haziran 2011 Cuma

Guillaume Canet ve Les Petits Mouchoirs (2010)

Fransa'nın en ünlü genç kuşak oyuncularından Canet'yi ilk olarak Marion Cotillard ile birlikte oynadığı aşk filmi "Jeux d'enfants"'da izlemiştim. Sonra 2005 yapımı "Joyeux Noel" ve en son geçenlerde bir not düştüğüm "Last Night" aklıma ilk gelenler.
Canet'nin bir de yazar/yönetmen yanı var, ilk uzun metrajlı filmini izlemedim ama ikincisi "Ne le dis à Personne" (2006) başarılı bir polisiye idi. Bu filminde başrolü verdiği ünlü oyuncu François Cluzet'yle yeni filminde de birlikte çalışmış. Geniş oyuncu kadrosunda Marion Cotillard da var.
Kısaca, tatillerini birlikte her sene aynı yazlıkta geçiren kalabalık bir arkadaş grubu, içlerinden birinin geçirdiği şiddetli motorsiklet kazasına rağmen tatillerini ertelemiyor ve tatile çıkıyorlar. Arkadaşlıklarla, ilişkilerle ilgili çok başarılı tespitlerde bulunan filmin maalesef bazı zaafları da var. Bence en büyük sorunu dramla komedi arasında sıkışıp kalmış olmasında. Sanırım bir hayli emprovizasyona yer verilmiş, ve özellikle Cluzet'nin canlandırdığı karakter yer yer karikatürleşmenin de ötesine geçiyor, ve dramın merkezindeki inandırıcılığını yitiriyor. Arkadaşlıklarda çıkar ilişkileri olabilir, ama olaylar uç noktalara götürüldüğünde bu kadar da olmaz dedirtmemeli ki, izleyici olarak empati kurup kendimizi olayların içinde kaybedebilelim. Bence final de zorlama olmuş, mesaj zaten çoktan alınmıştı, (yani herhalde alınmıştır o noktaya kadar), bir de davul zurnayla ilan etmeye gerek yoktu.

Hiç yorum yok: