3 Aralık 2013 Salı

Peter Joseph ve Zeitgeist (2007)

Son zamanlarda takip ettiğim tüm en iyi belgeseller listelerinin gediklisi Zeitgeist serisinin ilkini youtube'dan izledim. Zamanın Ruhu'nu farklı bir bakış açısından değerlendiren yapım 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde Hristiyanlığın, İsa'sıyla ve tüm mitleriyle birebir pagan dinlerinden alındığını argümanlarla ortaya koyuyor. Eski Mısır'ın güneş tanrısı Horus ile İsa'nın, lakaplarından, bir bakireden doğmuş olmalarına, çarmıha gerilmelerinden ölümden sonra tekrar dirilişlerine kadar pek çok paralelliğe ve sayısız başka pagan tanrılarının aynı özelliklere sahip olduğu anlatılıyor. Bu ilk bölüm pek ilgimi çekmedi, zaten bu görüşleri başta bestseller yazar Dan Brown'ın kitapları (bkz. Da Vinci'nin şifresi) olmak üzere pek çok kaynak geniş kitlelere duyurdu. Ayrıca belgesele nesnel yaklaşma gayretinde bulunulursa, üslubun fazlasıyla propaganda kokması, alaycı dili sunduğu iddiaları sulandırıyordu. Esasında vurgulanmak istenen diğer bölümlerde çok daha ciddi bir şekilde işlendiği üzere, gücü elinde tutmak isteyen küçük zümrenin geniş kitleleri köleleştirmek için dini ve savaşları nasıl kendilerine malzeme ettiklerine dikkat çekmekti.
Bu anlamda ikinci bölüm çok daha enteresandı, çünkü New York'ta ikiz kulelere yapılan 9/11 saldırısının faillerinin pek çok farklı açıdan ne kadar çok tartışılır ve şüphe götürür yanı olduğunu, pek çok konunun nasıl örtbas edildiğini, esasında bariz şekilde nasıl devlet eliyle organize edildiğini, ve bu sayede nasıl bir terör korkusu pompalayarak insanların ellerinden en temel hak ve özgürlüklerinin alındığını, bunun ötesinde başta Afganistan ve Irak olmak üzere emperyalist işgallere nasıl zemin yaratıldığı anlatılıyor. En öne çıkan argüman olarak, akademisyenler binanın çelik konstrüksiyonunun çöküş şekli ve hızının bilimsel olarak açıklanamaz olduğunu belirtirlerken, böyle bir çöküşün ancak eş zamanlı bina içine yerleştirilen patlayıcılarla gerçekleşmiş olabileceğine dikkat çekiliyor. Bugüne kadar benim de hiç duymadığım üzere ikiz kulelerle birlikte yine aynı kompleks içerisindeki 7 no'lu bina da hiçbir çarpma olmamasına rağmen komple çöküyor, görüntülere bakıldığında gerçekten de kontrollü bir yıkım operasyonu gibi gözüküyor. Bunların haricinde hemen hiç gündeme gelmeyen, medyanın hiç değinmediği (neden acaba?? Taraflı medyanın bizim ülkemize ait bir durum olmadığı ne kadar tesellli olur acaba?) pek çok iddia söz konusu.
Üçüncü bölüm 9/11 olayının yeni bir icat olmadığını, ABD'nin 1. ve 2. Dünya savaşlarıyla Vietnam savaşına giriş şekillerinin de tamamen planlı ve karşı tarafı bilinçli tahrik, ve hatta tamamen yalan ve uydurma olaylar üzerine gerçekleştiğini (Irak'a giriş?!), esas amacın neler olduğunu son derece ilginç ve düşündürücü iddialar ve tarihsel paralelliklerle sunuyor. Özellikle Hitler - Bush konuşmalarının benzerliği çarpıcı.
Yer yer fazlaca propaganda kokabilse de, düşündürecek, sorgulatacak, göz açacak sayısız görüşlerin sıralandığı bu belgeseli sakın kaçırmayın, Türkçe altyazılı versiyonunu buradan buyurun;

Hiç yorum yok: