17 Ocak 2023 Salı

Flüt Dünyası - Bülent Evcil & Rüstam Rahmedov

AKM'nin kapalı olduğu yıllarda ikinci evimiz haline gelen Kadıköy Süreyya'da nedense artık hiç opera sahnelenmiyor, işin garibi AKM'de de opera sahnelenmiyor. İnternetten de biraz araştırdım, ama neden hiç opera sahnelenmediğine dair hiç bir bilgi bulamadım. İstanbul Devlet Opera Balesi'nin programı boş, bulabildiğim tek etkinlik heyecanla beklediğimiz bale eseri La Bayadere. Idobale'nin çok uzun yıllardır müdürlüğünü sürdüren Suat Arıkan geçen sezon sonunda emekli olmuş, bununla bir ilgisi var mıdır bilemiyorum, ama kimsenin bu konuyu merak etmemesi de çok garibime gidiyor.

Kadıköy Süreyya Operası'na gitmek, ailecek en keyifli rutinlerimizden biri haline gelmiş olduğundan, opera yokluğunda biz de hafta içi konserlerine ve tiyatro oyunlarına gitmeye başladık. Programda beni en çok heyecanlandıran Bülent Evcil'in bulunduğu konser idi. İsmini çok uzun yıllardır duyuyordum, ancak kendisini hiç canlı dinleme fırsatım olmamıştı. Dün akşam da İnci Pastanesi'ne uğrayıp marmelatlı kurabiyelerimizin tadına vardıktan sonra salona geçerek yerlerimize oturduk. Biletleri çok erken aldığımdan ilk sıradan yer bulabilmiştim. Programın tamamı Fazıl Say'ın flüt için yaptığı eserlerden oluşuyordu. Say ile Evcil'in uzun yıllara dayanan bir dostluğu bulunuyormuş, ve Evcil Say'dan, çok kısıtlı olan yerli flüt repertuarımız için eser üretmesini rica ettiğinde, Say onu kırmamış ve "Flüt Dünyası" bestesini de ona adamış.

Fazıl Say'ı sahnede canlı izleme imkanım olmadı, ama bestelerini çok beğenerek dijital platformlardan dinliyorum. Seslendirilen ilk eser Flüt Dünyası bana biraz fazla sade geldi, kulaklarımın bir eşlik aradığını itiraf etmeliyim. Yine solo olan Flüt Sonatı'nı ise çok beğendim. Evcil, bu eseri Salzburg Orkestrası ile canlı kaydettiğini ve şubat ayında dijital platformlarda dinleyebileceğimizi iletti.

Aradan sonraki ikinci bölümde, Bülent Evcil'e piyanoda Rüstem Rahmedov eşlik etti. Fazıl Say, Portreler'de çok değer verdiği 8 kişiye ithaf ettiği parçalar yazmış. Bu parçaların hikayelerine dair bilgileri ise müzikolog Ersin Antep sahneye gelerek anlattı. Bu kısmı da ailecek çok beğendik. Bülent Evcil, Yaşar Kemal ve Türkan Saylan için yazılmış olan parçaları bas flüt ile seslendirdi. İlk yarıda Flüt Dünyası'nın bir bölümünü de alto flüt ile seslendirmişti. Verilen arada Cem'e bu enstrümandan haberdar olmadığımı söylediğimde, bana bas flütün de olduğunu, hatta kontrbas flütün de olduğunu söyleyip şekillerini tasvir etmeye çalıştı, sonunda telefondan bana Florida Flüt Orkestra'sının bir videosunu açarak teker teker enstrümanları tanıttı. Sonra söylevine caz için farklı malzemelerden üretilebilen flütlerden bahsederek devam etti. Yani boynuz kulağı çoktan geçti.

Konserin sonunda şunu düşündüm, keşke tüm klasik müzik konserlerinde sanatçılar, orkestra şefleri, hep seyirciler ile iletişim içinde olsalar ve/veya işin uzmanları gelip eserler hakkında bilgi verseler. Dinleme keyfini o kadar arttıran bir unsur ki. Maalesef neredeyse tüm klasik konserler seyirciyle (duyguların ötesinde) tek kelime iletişim kurulmadan sonlanıyor. Bunun en güzel istisnası bu güncede sık sık bahsetmiş olduğum Akbank Oda Orkestrası ve Cem Mansur idi. Mansur her eserden önce mutlaka besteciyle ve parçayla ilgili çok güzel bilgiler paylaşırdı.

Fazıl Say - “Flüt Dünyası” Op. 84 Bülent Evcil’e

    1-Dignified Loneliness (Onurlu Yanlızlık)

    2-November Tunes (Kasım Ezgileri)

    3-Rainy Morning (Yağmurlu Sabah)

    4-Garden of Thoughts (Düşünceler Bahçesi)

    5-Childhood Memories (Çocukluk Anıları)

Flute Sonata op.91b (solo flüt sonatı)

”Portreler” flüt ve piyano için Op.101

    1-Fikret Otyam

    2-Babam Ahmet Say

    3-Nejat Eczacıbaşı

    4-Yıldız Kenter

    5-Yaşar Kemal

    6-Şarık Tara

    7-Türkan Saylan

    8-Tarık Akan

Bu sezon diğer dinlediğimiz diğer konserler;

9 Ocak - Brezilya'dan Ruısya'ya


    H. Villa-Lobos - Fantasia Concertante Piyano, klarnet ve fagot için Trio

    S. Acim - Anılar

    W. Hurlstone - Klarnet, fagot ve piyano için Trio, Sol minör

    F. Mendelssohn - Konzertstück No.1, Fa minör, Op. 113

    F. Mendelssohn - Konzertstück No.2, Re minör, Op. 114

    M. Glinka - Trio Pathétique, Klarnet, fagot ve piyano için, Re minör

19 Aralık - Borusan Quartet & Camille Thomas



    1. Keman: Esen Kıvrak

    2. Keman: Nilay Sancar

    Viyola: Efdal Altun

    Viyolonsel: Çağ Erçağ

    D. Şostakoviç - Yaylı Çalgılar Dörtlüsü No.3, Fa Majör, Op.73

    F. Schubert - Yaylı Çalgılar Beşlisi, Do Majör, D 956

23 Eylül - Sirba Quartet

    Hora de Bessarabie
    Hora de Mana Pe Batai / Di Mashke
    Fantaisie Roumaine
    Les Deux Guitares
    Doina Ciobanului / Sirba
    Vu Bistu geven / Der yid in Yerushalaim / Baruta de la Sarata
    Oyfn Veg Shteyt A Boym / Avreml der Marvikher
    Fantaisie Hongroise
    Jalea Tiganilor / Opa Tsupa / Yom Shabes yom
    A Gute Vokh
    Hora Dance / Hora Flacailor
    Doina clarinette / Ciganski Stakato
    Ikh Shtey Unter a Boskerboym
    Geamparale de la Babadag
    Coragheasca / L'Alouette

Hiç yorum yok: