14 Ocak 2023 Cumartesi

Soyoung Yoon - İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası


Dün akşam öylesine muazzam bir konser dinledik ki, hemen buraya not düşmek istiyorum. İDSO'nun dün akşam AKM Opera salonunda verdiği konserde solist Güney Koreli Soyoung Yoon idi. IDSO programında Sibelius'un keman konçertosunu gördüğümüzde ailecek çok heyecanlanmıştık. Cem'le evde beraber ara ara klasik müzik dinliyoruz. Konserden önce Sibelius'un keman konçertosunu da bir kez daha dinleyelim dediğinde aman dedim, iyi bir kayıt dinleyerek beklentilerimizi yükseltmeyelim, soliste haksızlık olmasın. Meğer esas haksızlığı ben yapmışım. Dinlemiş olabileceğimiz hiç bir kayıt beklentilerimizi yeterince yükseltemezmiş, zira Soyoung Yoon kusursuz, ve kelimelerle ifade edilemeyecek kadar büyüleyiciydi. 2023 yılının ilk saf mutluluk doruğunu yaşamama vesile oldu, tüm eseri tüylerim diken diken olarak dinledim. Tüm müzikal virtüözitesine, sahnedeki ışığı ve zarafeti eklenince tüm deneyim masalsı bir rüyaya dönüştü. Salondaki herkes büyülendi, bitmeyen alkışlarla tekrar tekrar sahneye davet ettik, ısrar üzerine çaldığı bis parçası da başka bir Dünya'dandı. Nina ve çocuklar da çok etkilendiler.

Esasında konserin tamamı muhteşemdi. Çocukluğumdan bu yana pek çok kez izleme fırsatı bulduğum Rengim Gökmen yönetiminde IDSO'muz her zamanki gibi müthişti. Hatta konser sonunda çok nadir olarak gerçekleşen şekilde orkestraya da bis yaptırdık. IDSO hayatımın gerçekten çok önemli bir parçası. Alman Lisesi'ndeyken ortaokulda konserlerine kendi başıma gitmeye başlamıştım. O zamanlar internet yoktu tabii, Taksim'de gişesinden bilet alır, cuma günleri okuldan sonra folklor koluna kalır, akabinde arkadaşlarla Beyoğlu'nda takılır ve akşam 19'da salonda yerimi alırdım. Sonra zamanla arkadaşlarım için de bilet almaya başladım. Bugüne kadar hayatımın sabit rutinlerinden biri haline geldi (yurtdışında olduğum yıllar hariç).

Çocuklar 5 yaşına geldiklerinde, onları da konserlere götürmeye başladım. Tabii AKM'nin kapalı olduğu yıllarda düzenli izleyemedik, arada evimize yakın CKM'ye geldiklerinde gitmeye başladık. AKM tekrar açıldığından beri de her fırsatta konserlerine gidiyoruz. Çocukların klasik müzikten çok büyük bir keyif almaları beni çok mutlu ediyor.

Neredeyse 35 yıldır takip ettiğim konserleri keşke bir kenara not etseydim diye düşünmemek elde değil. Geç olsun ama güç olmasın diyerek, en azından bu sezon izlediğimiz konserleri aşağıya not düşmeye karar verdim. Sezon sonuna kadar izleyeceklerimizi de ekleyeceğim, o sebeple yazının yayınlandığı tarihten sonraki konserler de aşağıda olacak. Kazayla bu yazıya denk gelen biri olursa, şaşırmasın, hayır zaman içerisinde ileri geri gidebiliyor değilim :)

13 Ocak 2023

Şef : Rengim Gökmen
Solist : Soyoung Yoon (Keman)
R.Wagner: Nürnbergli Usta Şarkıcılar Üvertürü
​​J.Sıbelıus : Keman Konçertosu
R. Strauss : Güllü Şövalye Süiti

6 Ocak 2023

Şef : Hasan Niyazi Tura
Solist : Elçim Özdemir (Viyola)
Ahmet Adnan Saygun: Süit Op. 14
Yalçın Tura : Viyola Konçertosu
Hasan Uçarsu : , Portreler “Yenı Bölümüyle İlk Seslendiriliş”

30 Aralık yılbaşı konserine biletimiz olmasına rağmen yılbaşı trafiğinden (bayağı) korkmam, biraz da ailecek hasta olmamızdan dolayı gidemedik.

16 Aralık

Şef : Danıel Smıth
Solist : Hande Küden (Keman)
Solist : Knut Weber (Viyolonsel)
J.Brahms: İkili Konçerto
E. Elgar : Senfoni No.19 Aralık

9 Aralık

Şef : Josef Suılen
Solist : Gülsin Onay (Piyano)
H. Berlıoz: Roma Karnavalı Üverütürü
S.Saens : Piyano Konçertosu No:2
E.Elgar : Enigma Varyasyonları

18 Kasım

Şef : Dmıtry Sıtkovetsky
Solist : Sergeı Nakarıakov (Trompet)
F. Amirov : Azerbaycan Kapriçyosu
J. Haydn : Viyolonsel Konçertosu Do Majör
P.I.Tchaıkovsky : Senfonı̇ No:2

11 Kasım

Şef : Antonio Pirolli
Solist : Gökhan Aybulus (Piyano)
S. Barber: Yaylılar İçin Adagio
L.V.Beethoven : Piyano Konçertosu No. 3
L.V.Beethoven : Senfoni No:3

Hiç yorum yok: