2 Nisan 2011 Cumartesi

Julio Medem ve Habitación en Roma (2010)

En sevdiğim 5 yönetmen listesi yapmaya kalkışsam, çoğuna kıyamayacağım için başaramam, ama bu 5 yönetmenden biri çok büyük ihtimalle Julio Medem olur. Bir belgeseli dışında tüm uzun metrajlı filmlerini izledim, ve hepsine bayıldım. Yine kronolojik sırayla;

Vacas (1992)
La Ardilla roja (1993)
Tierra (1996)
Los Amantes del Círculo Polar (1998)
Lucía y el sexo (2001)
Caótica Ana (2007)
Habitación en Roma (2010)

Eğer tanımayanlar varsa, David Lynch sevenler Medem'in sinemasını da seveceklerdir, zira Medem'in filmleri de esrarengizdir, gerçekle fantazi iç içe geçer, izleyiciyi karıştırır, şaşırtır.
Son filmi "Room in Rome" adı üstünde Roma'da bir odada geçiyor. Bir gece bir barda tanışan biri ispanyol diğeri Rus iki alımlı kadın, birbirlerinden etkilenerek kendilerini otel odasında bulurlar, ikisi de birbiri hakkında aynen izleyiciler gibi hiç bir şey bilmemektedir. Filmin, daha çok cesur sahneleriyle yankı bulmuş olması filme yapılmış büyük bir haksızlık, çünkü bu sahneler film sansasyon yaratsın diye yapılmamış, tersine yaşananlar gerçek hayatta olsa muhtemelen bu şekilde gelişecekti. Herhalde birbirini tanımayan iki kadın tanıştıkları gece bir otel odasına gittiklerinde çantalarından örgülerini çıkarıp televizyon izlemeyeceklerdi. O gece o odada neler yaşandığıyla ilgili fazla ispiyon vermeden, takdiri izleyeceklere bırakayım.

Hiç yorum yok: