10 Şubat 2012 Cuma

Bennett Miller ve Moneyball (2011)

Amerikan Beyzbol ligi ve sinema denince ortamdan tabana kuvvet uzaklaşma hissi hasıl oluyor, ama yönetmen beni bu filmi izlemeye ikna etti, nasıl mı? Daha önce beğendiğim "Capote" (2005) filmini çekmiş olarak.
Bu tür filmlerde beni ürküten klişelere yer vermiş olmasına rağmen, spor dünyasının kulis arkasına dair ipuçları vermesi, filmi benim açımdan izlenebilir kıldı. Gerçek bir hikayeye dayanan film, istatistikler ve yenilikçi analiz teknikleri kullanılarak, bütçesi kısıtlı bir takıma başarı kazandırılmaya çalışılınması üzerine kurulu. Mesela atış şekli çok komik gözüken biri ciddiye alınmıyor, ama istatistiklere bakıldığında çok farklı bir tablo ortaya çıkıyor. Toplumun gözü önünde olan politikacılar, sanatçılar gibi sporcuların da kişilikleri, görünüşleri, davranış şekilleri olumlu veya olumsuz gerçek performanslarının önüne bir duvar örebiliyor. Film dışından örnek vermek gerekirse, David Beckham'ın sadece futbol yeteneği, olduğu gibi başka birine aktarılsa, Dünya'nın en çok konuşulan futbolcusu yine de ortaya çıkabilir miydi? Bunu sorgulatması, filmi benim için bir vakit kaybı olmaktan çıkardı.
Miller, "Capote"'de Philip Seymour Hoffman'a en iyi erkek oyuncu ödülünü, Catherine Keener'a da en iyi yardımcı kadın oyuncu adaylığını kazandırmıştı. Şimdi aynı kombinasyonu Brad Pitt ve Jonah Hill için tekrarladı. Herhalde ödül almak isteyenler, onun filmlerinde oynayabilmek için artık ekstra bir efor sarf edecekler. Bence Jonah Hill ödül alabilir ama Brad Pitt kendisinden alışık olduğumuz ortalama oyunculuğu sergiliyor, ödüllük bir performans yok ortada.

Hiç yorum yok: