23 Şubat 2012 Perşembe

Lynne Ramsay ve We Need to Talk About Kevin (2011)

Uzunca bir süre Oscar'a aday filmlerden bahsettim, biraz da aday olamamış, ama aday olmuşların büyük kısmından çok daha iyi filmlere değinelim.
Lynne Ramsay'ın 2002 yapımı "Morver Callar"'ından daha önceki bir yazımda bahsetmiştim. Uzun bir aradan sonra yeni filmiyle oldukça ses getirdi. Film beni de gerçekten çok etkiledi, birkaç gün etkisinden çıkamadım, sahneler gözümün önünden gitmedi.
Seyahat etmeye ve özgürlüğüne düşkün bir kadın (Tilda Swinton), anne olduğunda, hayatını tamamen dönüştüren, yeni doğan bebeğiyle birbağ kurmakta zorlanıyor ve sonraki yıllarda bunu ne kadar telafi etmeye çalışırsa çalışsın, doğası da zor bir çocuk olan oğlu işleri hep zorlaştırıyor ve annesiyle tam bir iktidar mücadelesine girişiyor. Annenin, pek çok diğer annenin de yapabileceği hataları var ama film bize klişe kötü bir anne portresi çizmiyor, sadece ne yapacağını şaşırmış genç bir kadın izliyoruz. Ebeveynlerin yaptıkları her hata bu filmdeki gibi çok aşırı sonuçlara yol açmasa da, her anne baba kendilerine bir nebze ayna tutan bu filmde kendilerinden izler bulabilir. Çocuk sahibi olmakla ilgili tereddütleri olanlar, ebeveyn olmanın ağır sorumluluğundan iyice ürkebilecekleri için bu filmden uzak dursalar iyi olur. Senenin kesinlikle en iyi filmlerinden, izledikten sonra büyük ihtimalle kendinizi bir hayli sarsılmış hissedeceksiniz, kafamıza bu darbeyi geçiren Ramsay'i tebrik etmek gerek.

Hiç yorum yok: