9 Şubat 2012 Perşembe

Michel Hazanavicius ve The Artist (2011)

Oscar ödüllerinin açıklanması yaklaşırken, aday filmlere ardısıra değineyim. En iyi film aday sayısı arttırıldığından beri çok iyi filmlerin yanırısa bazıları vasat, bazıları oldukça kötü, hatta bana göre yılın en kötü filmlerinden olabilecek yapımlar da listeye girmeyi başarabiliyor. Benim kötü dediğime bakmayın, geçmişte azımsanmayacak sayıda "kötü" film oscar amcalarıyla kucaklaştırlar. Oscar'ın özelliği zaten en iyiyi değil en çok ses getireni ödüllendirmesi, büyük kitlelerin beğendiği filmler, iyi olsun olmasın ödül alabilliyor. Bir de tören gerçekten çok iyi pazarlanıyor, haftalar öncesinden düzenlenen öğle yemeğine şöhretli adaylar neredeyse eksiksiz katılıyorlar, töreni kimin sunacağı dahi aylarca basını oyalıyor.
Bu arada Oscar'a aday tüm filmlere gölge düşürmek de istemem, geçmiş senelerde adaylar arasından çok güzel filmler çıktı, kimisi ödül de aldı. Bu sene de bir film pırlanta gibi parlıyor; "The Artist"
"The Artist" kötünün iyisi değil, gerçekten de iyi bir film. Sessiz sinema dönemine çok kaliteli bir saygı duruşu var. Hikayesini, sessiz dönemin yıldızlarından birinin, sesli filmlere geçişle beraber, bocalaması üzerinden anlatıyor. Esasında Yeşilçam'ın çok sık işlediği ve Ertem Eğilmez'in "Arabesk"'inin de müthiş hicvettiği bir konu ama "The Artist" zaten hikayede özgünlük iddiasında değil, tam tersine bir dönemin öne çıkan tüm özelliklerini en mükemmel şekilde bünyesinde birleştirme iddiasında ve bunu da başarıyor.
Yönetmenle de oyuncularla da ilk kez tanışıyorum, bence en iyi yönetmen ve en iyi film ödülünü hak ediyor (bir tek Hugo'yu henüz izlemedim), bana göre bu filme rakip olabilecek diğer bir aday "The Tree of Life" ancak akademiye çok uzak bir film olduğundan hiç şansı yok. En iyi erkek oyuncu adaylarının hepsini izleme şansına sahip oldum ve Jean Dujardin'i zorlayacak bir performans göremedim, bakalım Fransız oluşunun dezavantajını yaşayacak mı? En iyi yardımcı kadın oyuncu ödülünde de Berenice Bejo'nun, çok sıradışı bir performans çıkarmamış olmasına rağmen şansı var, zira diğer adaylar da hatırda kalıcı bir oyunculuk sergilemediler.
Sonuç olarak "The Artist" kaçırılmayacak bir film, her zevkten sinefile hitap edecektir.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Son yılların en iyi filmi. Çok başarılı.

En iyi film dahil en az 6-7 Oscar ödülü alacak.