9 Şubat 2013 Cumartesi

2012 Bakiyesi - Dramlar 4


Gustavo Taretto ve Sidewalls (2011)
Sidewalls, Buenos Aires'de geçen çok sevimli bir romans. Birbirini tanımayan iki gencin hikayelerini ayrı ayrı izliyoruz, büyük şehrin göbeğinde son derece yalnızlar, ve esasında birbirlerine çok uygunlar, ama hayat onları karşı karşıya getirecek mi?

Gary Ross ve Pleasantville (1998)
Tobey Maguire ve Reese Witherspoon'un başarıyla canladırdıkları iki kardeş 90'lı yıllarda, bir şekildeki kendilerini izlemekte oldukları, 50'li yıllarda geçen TV dizisinin içinde bulurlar. İki dönemin birbirinden çok farklı olan hayata bakış açıları, değerleri çarpışır, iki kardeş siyah beyaz olan dizinin yer yer renklenmeye başlamasını sağlayacak değişimlere vesile olurlar.

Clint Eastwood ve J. Edgar (2011)
Eastwood, ileri yaşında birbirinden ilginç filmler yönetmeye devam ediyor. Leonardo Di Caprio'nun canlandırdığı J. Edgar, FBI'ı 50 yıl boyunca yöneten, şekillendiren kişi olmuş. Sadece soğuk savaş döneminde ajanlar veya her türlü kanunsuzlar hakkında değil, toplumun önde gelen liderleri, yöneticileri, politikacıları hakkında da dosyalar tutmuş, özel hayatları hakkında topladığı bilgileri onlara karşı kullanmış, bu şekilde dokunulmaz bir pozisyona gelmiş. Kimse ona dokunamazken, kendi özel hayatı da oldukça ilginç. Uzun yıllar birlikte çalıştığı erkek meslektaşı ile tatilleri dahil, ömrünün sonuna kadar özel hayatının neredeyse tamamını paylaşmış. Çok yakın iki dost olduklarını belirtmelerine rağmen, bunun dostluğun çok ötesinde bir ilişki olduğu hep iddia edilmiş, ancak hiçbir zaman ispatlanamamış.

Bahman Ghobadi ve A Time For Drunken Horses (2000)
İranlı yönetmen Ghobadi'den şu yazıda kısaca bahsetmiştim. Daha önce beğendiğim filmleri gibi, bu filmi de İran'la Irak sınırına sıkışmış kürtlerin trajik hikayelerine tanıklık ediyoruz. Bu sefer, 12 yaşında aile reisliğini, babası ölmüş olduğu, için sırtlanmak zorunda kalmış bir oğlan çocuğun, acil ameliyat olması gereken özürlü kardeşini son derece zor koşullarda sınırdan geçirme mücadelesini izliyoruz. İç parçalayan bu hikaye belgesele yaklaşan bir gerçekçilikle resmediliyor.

Bille August ve Best İntentions (1992)
Ingmar Bergman'ın kaleminden çıkan senaryoyu diğer bir usta yönetmen Bille August yönetiyor. Fakir ve din eğitimi almakta olan bir üniversite öğrencisiyle, zengin bir ailenin kızının aşkı, sayısız zorluk ve sınavdan geçmek zorunda kalır. Cannes Film Festivali'nde altın palmiye ile taçlanmış bir başyapıt.

Hiç yorum yok: