12 Nisan 2010 Pazartesi

Tatia Rosenthal ve $9,99

Stop Motion animasyon deyince aklıma ilk Nick Park'ın "Wallace and Gromit"leri, "Chicken Run"ı ile Tim Burton'ın "The Nightmare Before Christmas"ı ve "Corpse Bride"ı geliyor. Şüphesiz bu saydıklarımın yanında pek çok bu tür animasyonlar yapıldı, ama benim aklıma hep bu saydıklarım gibi fantastik animasyonlar geliyor. Bir bağımsız film tadında, daha çok insana dair bir stop-motion animasyon hatırlayamıyorum.

İşte "$9.99" bu açığı çok başarılı şekilde kapıyor. Her ne kadar filmde bazı fantastik ögeler var ise de, merkezinde hayatın anlamı ($9.99 hayatın anlamını anlatan bir kitabın fiyatı), yalnızlık, aşk gibi insana dair konular var. Çok etkileyici bir açılış sahnesiyle başlayan ve sonuna kadar ilgiyle izlediğim oldukça melankolik hikayenin yanısıra özellikle de ışık ve alan derinliğinin ustaca kullanımıyla çok başarılı bir animasyon ortaya çıkmış.
"$9.99" İsrailli Tatia Rosenthal'in ilk ve tek uzun metrajlı filmi, umarım bu türde böyle güzel animasyonlar üretmeye devam eder. İsrael ve Animasyon deyince evvelki senenin, filmde anlatılanların altını çok yaratıcı ve etkileyici bir animasyon tekniğiyle çizmeyi başarmış olan, "Waltz with Bashir"ini de buraya not düşerek herkese tavsiye edelim.

Hiç yorum yok: