16 Mart 2010 Salı

Jane Campion ve Bright Star

Jane Campion deyince aklımıza hemen 1993'te çektiği "The Piano" geliyor, yönetmen uzun yıllar bu filmin gölgesinde kaldı. Neyseki yeni filmi "Bright Star" ile bu gölgeden sıyrılmayı başarıyor. Karşımızda bir başyapıt olmasa da çok şiirsel bir film var. Çok genç yaşta hayatını kaybetmiş ünlü şair John Keats'in kısacık hayatının aşkını izliyor ve şiirlerini dinliyoruz.
Film, çok severek okuduğum ve kitapları defalarca filme çekilen Jane Austen'ın bir hikayesi gibi başlıyor. Aynen "Aşk ve Gurur"daki gibi bir Mr. Darcy ve Elizabeth Bennet çekişmesine şahit oluyoruz ama bu çok kısa sürüyor, filmin geriye kalanına parasızlık ve hastalıklar pençesinde imkansız hale gelen bir aşk hakim. Başrolde Abbie Cornish'in başarıyla canlandırdığı Fanny'nin annesi de Austen romanlarındaki iyi evlilik konusunda hırslı annelere hiç benzemiyor. Tom Tykwer'ın bence imkansızı başararak çektiği Patrick Süskind'in "Parfüm"ünde, o çok zor rolü müthiş bir başarıyla canlandıran Ben Wishow'u tekrar izlemekten büyük memnuniyet duydum, keza melankolik şairi aynı derinlikle yansıtabilmiş.
Keats'in filmde okunan şiirlerini ağır dilleri sebebiyle tam olarak anlayamadıysam da tınılarından keyif aldım. Film şiirseverlere tavsiye olunur.

Hiç yorum yok: